Ahad, 29 Julai 2012

SPAGGETHI BOLOGNISE WITH CHINESE MUSHROOM resipi Chef Eiz

'Spaggethi Bolognise with Chinese Mushroom'..jom cube!

Salamualaikum, Harini Chef Eiz masak Spaggethi untk byke pose..
bahan2 da beli lame..just xsempt plak nk masak2..
sejak masterchef da ade ni..haiyaaa..da masak kene plak decorate..klo x..kene bahan r ngan org rumah ni..
so..sape yg nk cube tu..
cube laa...rajen2 r masok dapur..xsusah pun resipi Chef Eiz ni..just simple mimple jerk! so..try yek!

First time masak spaggethi gune resipi sendiri..selalu gune PREGO Sauce jerk! btw..sape yg nk cube..resipi ni kompem sedap! da terbukti k!

Bahan2nyerr..
300gm daging cincang..klo nk gune daging burger Ramly tu pown okies jgak..gune r dalam 5 keping..
9 biji Cendawan Cine..di remdam dan diciincang kasar..
2 labu bawang besar.. potong r dadu ala2 masterchef tuh!
4 ulas bawang putih..cincing kasar..
3 biji tomato.. didadukan kasar..
1 biji capcikun or lada benggale..also potong dadu k!
1 sudu kecil oregano kering..
2 kiub stok ayam..di larutkan..
500 - 600 gm pes tomato or tomato puree..( ikut sukelah kuantitinyerr..)
garam and black pepper as perase..
and minyak masak for saute' proses..
.
Care2nyer..
Panaskan minyak n' saute' bawang putih and bawang besar..
Bile bawang tu da de bau wangi, masukn capsicum, selepas 5 minit masukn tomato..masak smpi tomato tu hancur..kemudian masukan cendawan cine..kacau sampai sekate..
bile bahan da sekate..masukn  r daging cincang..masak smpi separuh kering..
Lepas tuh..masukan tomato puree, chicken stok, salt dan oregano..and..pandai2 r adjust rase ikut selere..
Biarkn mendidih sambil kacau2 sikit..klo nk kick' lgi..letak sos tomato sikit pown ok!
lepas 10-15 minit..siap t sauce spageethi uolzz..

so..selamatlah mencube..
bulan2 puase mcm ni xsalahkn klo nk taste mat salleh skit! ubah selerelah!
budget nk beli bahan xsampi pun RM 15..jimat! leyh makan smpi 1o org tu beb!




Chef Eiz
'Cook with Heart, deco with thousand smile, serve with love'


Salam,Chef Eiz...cook with luv!

1 ulasan:

idea your word!