Khamis, 20 November 2014

Roasted Black Pepper Chicken by Chef Eiz


Roasted Black Pepper Chicken with My Best Black Pepper Sauce and the side dishes of Steam French Beans with Grilled Carrot on top!

Hye all… as 15th November which my birthday! Happy Birthday to me! Btw, thanks to all who wish me on my day! Thanks and thanks a lot!
Today! Errrmmm, My family said they want to treat me at my favourite restaurant… but I said back to them, why wasting…?
It has a lot of way to get better on my special day! Ok fine, I took this opportunity to cook something special! I bought an uncut chicken ( whole chicken ) and decided to roast it!

Hahaha… ok! Speaking English plak chef kan! Xpe…sekali sekala lerrr… Excited puyer pasal, so ter’type’ in English…
Btw, mesti ramai kan yang over excited bile tengok ayam tertonggok sekor2 ni kan… lebih2 lg bile tngok .Kenny’s Rogers Roaster papar kn ayam2 diorang yg tergolek2 kt entrance depa! So, ramai laaa Malaysian yang dessprate nk ayam tu beratur tiap2 minggu g Kenny’s..
Look! Bkn nk ‘down’ kan restoran tersebut but fact ! ayam diorang jual tu murah shj, yang mahal nyerr ‘BRANDS’, di KENNY’s ROGERS ROASTER silaaa lah kunjungi…
Hahahaha~~~~~
Btw, Chef harini just nk bgtaw laaaaa sedikit sebnyk resipy restaurant ni… xde lah 100% sme tp bit tasted lah… bnyak jgak yg u all perlu buat kalau nk dapt hasil yg baik…
Tools or equipment yg ‘base’ pun dah cukup..janji ade ‘oven’ yang boleh berpusing atau yg boleh golek ayam…



Resipy :-
2 no’s | Whole Chicken ( dibersihkan ) 1.3-1.5kg per no’s
Bahan Kering ( Dikisar halus )
20 pcs | Bunga Cengkih
2 batang | Kayu Manis
3 pcs | Bungan Lawang
10 gram | Biji Lada Hitam
10-15 gram | Serbuk Stok Ayam
20 gram | Garam Halus
10 gram | Serbuk Kunyit
10 Tangkai | Cili Kering
5  Biji | Buah Keras
Bahan Basah (Dikisar)
10-15 gram | Halia
2 biji besar | Bawang Besar
5-6 ulas | Bawang Putih
20 Tangkai | Cili Kering
150 ml | Sos Lada Hitam
100 ml | Madu
100 ml | Kicap Cair  @ Pekat
20 gram | Gula




Cara-cara :- 
1| Basuh dan bersihkan Ayam. Campurkan semua bahan kering dalam satu mangkuk.
2| ‘Rub’ Bahan kering di dalam lubang atau bahagian dalam ayam. Ratakan di bahagian luar dan bahagian bawah kulit ayam.
3| Simpan dalam Peti Sejuk Beku selama 20 minit.
4| Selapas 20 minit, keluarkn ayam tersebut, bancuh dan campurkan bahan basah. Ratakan di bahagian luar ayam
5| Ikat kaki ayam dengan dawai, dan simpan dalam peti sejuk yang tidak beku selama 45-60 minit sebelum di panggang.
6| Gunakan penyucuk ayam atau ‘Mortor’ dan masak dalam ketuhar dengan  suhu 200 degree selama 1jam 15 minit. ( warna ayam akan keemasan jika masak, adjust suhu mengikut ketuhar)
7| Hidangkan dengan mushroom sauce atau black pepper sause! (Untuk recipy sauce, sila scroll down)

Kalau u all nk tngok ayam uh berpusing2 macam penari tenggo menari..
let's check it out thru my pages!
facebook | fb.com/MuhammadMuizzu
weChat | muhammadmuizzu
intagram | muhammadmuizzu91
twitter handler | izaac_ddean91


Okay.. thanks again sebab sudi visit my pages, a.k.a visit my IG... hahaha trend skunk kn...
visit my IG, visit my IG...

thanks...thanks... Selamat mencuba!













Dear Chef Eiz,

Masak Simple, Masak Sedap!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

idea your word!