Sabtu, 6 Julai 2013

'Grilled Garlic Chicken with Black Pepper Sauce and Baked Potato Ring Onion Layer'

Kalau pagi tdy Chef masak Grilled Chicken Chop but dengan mushroom soup...
malam plak for dinner...tangan Chef rase gatal plak still nk masak Chicken Chop tp version lain...
ayam ni Chef masak dengan method baked sahaje..so, this dishes lebh sihatlah!
Juri2 awam kat rumah ni yg rase hidangan ni bagi 5 star... 5 over 5! btw...FYI my family ni mmg tough critic! smuer bende nk kritik...makanan..pkaian..nyanyian...perjlnan..
so! ape2 yg Chef masak kompem diorang pown nk kritik...alhamdulillah...diorang puas ngan ape yg Chef buat utk lunch diorang..ngan dinner...thanks!

So! nilah ape yg Chef masak utk Malam ni...let's Check it out...!

'Grilled Garlic Chicken with Black Pepper Sauce and Baked Potato Ring Onion Layer'
amboi! komain panjang namo eh..! btw it deserved b'coz of it taste! huhue!




So! Ingredients yg Chef gune pown xlaaa extra france sngt..bahan2 kampong je...atleast rase international sngt! huhuhu~~

For Grilled Garlic Chicken ( Master Model)

4pcs Quater Chicken yg telah di debone -bahagian tight and drumstik- (Chicken Chop)
½ labu bawang putih yg dicincang halus ( Fine Chop )
4 biji bawang merah yg dicincang halus ( Fine Chop )
1 labu bawang besar yang didau ( dice )
3 sudu besar minyak masak ( prefer virgin olive oil for health )
Pepper Powder and Black Pepper Powder..
4 sudu tepung gandum..
Garam.. ( secukupnya )

Care2nyerr ::-

Basuh, bersihkan dan toskan ayam yg telah di debone..
masukan chopped garlic, shallot and dice onion..
masukkan minyak..taburkan pepper and black pepper powder...
gaul sebati...
masukkan garam..dan taburkan tepung gandum...
rehatkan sebentar ayam selama 10-15 minit..
Panaskan oven selama 10 minit..dan susun ayam tersebut di atas jejaring..letak baki ramuan yg tersisa di ayam tdy as gravy..
Bakar selama 20-30 minit sehingga ayam bewarna keemasan..dengan suhu 200⁰c..


Black Pepper Sauce

½ labu bawang putih yg dicincang halus mulus.. ( Fine Chop
 ½ labu bawang besar yg didadu ( dice )
majerin planta 1 sudu besar
90 gram black pepper powder ( ikut kesesuaian rasa, kalau mahu rase yg lebh..letak lebih! )
Garam..
Stock Ayam @ Kiub ayam 2 kiub ( Dilarutkan dlm air panas 2liter )
Tepung Jagung yg dilarutkan dengan air..
**kalau mahukan biji lada sulah yg dikisar halus juga dipertimbangkan..

Care2nyer ::-
Panaskan majerin dan tumiskan (saute') garlic and dice onion..jangan tumis terlalu lame..
masukan chicken stock..biarkan sehingga mendidih..
kecilkan api...masukan black pepper powder seberape bnyk mengikut citarasa diikuti dengan gaulan mesra selalu...( Tolong rasa )..
masukan pepper powder dan perasakan dengan garam...
Dengan api yg kecil, masukan larutan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan2..
**Pastikan kepekatan sos tidak terlalu pekat kerana bila sudah sejuk sos akan memekat 2x ganda jika menggunakan tepung jagung..
Apabila kepekatan sos dah sesuai dngn kehendak...tutup api dan angkt..

Baked Potato Ring Onion Layer

5 biji kentang yg dipotong bulat memanjang dengn ketebalan 1.5cm..
1 kiub stock ayam..
3 biji bawang putih yg dicincang halus mulus..
Pepper Powder dan black pepper powder..
3 labu bawang besar yg dipotong bulat dngn ketebalan 1 cm..
garam..
Minyak (prefer virgin olive oil)

Care2nyerr ::-

Penyediaan Baked Potato 

Rebus kentang, masukan ½ kiub stok ayam dan masak  sehingga ¾ masak..
angkat dan toskan..
salutkan kentang dengan black pepper powder, pepper powder dan garam..
Susun di atas jejaring dan bakar di dlm oven dngn suhu 200⁰c selama 4 minit.. (buat Ring Onion Layer)

Penyediaan Ring Onion Layer

Setelah bawang besar di potong bulat..
pisahkan setiap gelung antara gelungnya..
keringkan...masukan ½ kiub stok ayam bawang putih, pepper powder, black pepper powder dan digaul sebati..
Setelah 'Baked Potato' dibakar selama 4minit..keluarkan..
susunkan 'Ring Onion' yg diperap di atas setiap kentang yg telah dibakar..
taburkan minyak di setiap kepingan kentang..
Setelh selesai..masukan semula kedlm oven dan bakar lagi 3 minit..
Kemudian! siap sedialah kesemua resipi ini...




Setelah semua bahan telah siap...
Platinglah kesemua bahan seperti di atas...selain kentang coslelaw pown boleh jgak!

So, ingat pesan Chef..
Plating is the first impression to delicious!

Kepada yg nk mencuba! cubalah..pastinya sihat..
Less Fat Less Calory Less Salt Double Up Healthy!


Salam,Chef Eiz...cook with luv!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

idea your word!